Social Icons

.

Panirani smuđ





Sastojci: 
  • 200g fileta smuđa, 
  • sol, 
  • papar, 
  • kukuruzno brašno


Kako pripremiti paniranog smuđa
  • Ako nemate već filetiranog smuđa, najprije ga očistite, odrežite mu glavu i rep, očistite ga pa odvojite kosti. 
  • Začinite file solju i paprom te panirajte u kukuruznom brašnu
  • Popržite na malo masnoće s obiju strana dok ne postane zlatnožut. 
  • Prema želji, možete ga poslužiti s njokima i domaćim umakom od sira sa svježim začinskim biljem. 
Riba smuđ

Riba Smuđ (Sander lucioperca; sinonim: Stizostedion lucioperca) pripada porodici Percidae. Vitko tijelo mu je prekriveno malenim i vrlo prijanjivim ljuskama koje smuđu na dodir daju hrapav izgled. Produljena glava završava oštrom i izduženom gubicom. Široko rasječena usta omogućavaju razvijeno zubalo. Šest snažnih očnjaka služe ranjavanju i hvatanju plijena, ostali zubi, nešto slabiji i usmjereni prema unutra, imaju za cilj zadržavanje uhvaćenih ribica. Smuđ ima sjajne oči, osobite strukture mrežnice osiguravaju mu odličan vid čak i pri velikim dubinama i u nedostatku svjetlosti. Maleni razmak dijeli prvu bodljikavu leđnu peraju od druge, koju oblikuju samo mekane zrakaste bodlje. Škržni poklopčić nema drača. Dobro vidljiva bočna linija produljuje se do repne peraje tvrdih i debelih rubova što smuđu omogućava brzo kretanje. Obojenost mu se mijenja u funkciji pojedinca i životne sredine. Općenito je leđni dio zelenkasto-siv, a postaje svjetliji po bokovima išaranim tamnim i okomitim prugama koje pod trbuhom postaju žućkasto-bijele. Za vrijeme parenja tijelo mužjaka postaje tamnije i tada ih zovemo Ugljenari.