Social Icons

.

Janjeći but sa šljivama i začinima




Sastojci za pripremu Janjećeg buta sa šljivama i začinima
  • 1 janjeći but
  • 10 komada suhih šljiva
  • 500 g svježih šljiva
  • 250 g cherry rajčica
  • 3 režnja češnjaka
  • 2 grančice svježeg ružmarina
  • 1 stručak svježeg peršina
  • 4 grančice majčine dušice
  • 1 žličica origana
  • krupna morska sol
  • papar
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 1 mala glavica crvenog luka
  • limuna

Kako pripremiti Janjeći but sa šljivama i začinima

  • Odvojite kosti od janjećeg buta. Na rezu gdje ste izvadili kost napraviti još dva reza od sredine prema stranama, tako da but dobiva tri jednaka zareza. Meso premažite maslinovim uljem, natrljajte krupnom morskom soli i poparite po želji. Očistite režnjeve češnjaka, odnosno bijelog luka, narežite ih na tanje dijelove i rasporedite ih unutar rezova.
  • Potom nasjeckajte svježe začine i također ih rasporedite unutar napravljenih rezova. Na kraju, u rezove stavite na manje komade narezane suhe šljive bez koštica. But zavežite kuhinjskom špagom. Očistite i tanko narežite crveni luk, operite limun i narežite ga na tanke šnitice. Rasporedite ih po butu, pa sve zajedno umotajte u aluminijsku foliju. Tako pripremljeno meso ostavite stajati u hadnjaku sat vremena, a potom ga (omotanog u aluminijsku foliju) stavite peći na 150 °C u dublji pleh otprilike 40 minuta.
  • U međuvremenu očistite preostale šljive od koštica, te operite cherry rajčice. Izvadite but iz pećnice, odmotajte ga iznad pleha za pečenje, tako da ostane umak, dodajte još maslinovog ulja, but stavite u sredinu, a sa strane poslažite cherry rajčice, šljive i grančice ružmarina koje će pečenom mesu dati poseban okus. Pecite na 200 °C još 15-20 minuta.