Social Icons

.

Punjeni svinjski file


 punjeni svinjski file


Sastojci
  • 200g sir izrezan na kockice  (feta sir ili gauda sir)
  • 50g ljubičasti luk, sitno narezan
  • 1 režanj bijelog luka  
  • 50g grožđica  
  • 2 kašikice peršinovog lista  
  • crni biber za ukus   
  • 2 kom. svinjskih filea, oko 600 gr.za 2 kom.  
  • 1 kašika maslaca 
  • 100 ml bijelog vina  
  • 100 ml pilećeg temeljca  
  • 50 ml vrhnje za kuhanje

Priprema
  • Pomiješajte  sir, ljubičasti luk, bijeli luk, grožđice, persin i crn biber i ostavite na stranu.
  • Očistite meso od žilica, operite i osušite papirnim ubrusom. Malo posolite i pobiberite. Zarežite file po dužini, da se može otvoriti za punjenje. Napunite file sa pripremljenim filom i dobro zavežite kuhinjskim koncem ili ako nemate konac sa čačkalicama.
  • Zagrijte tavu za prženje, stavite maslac da se otopi i na umjerenoj temperaturi, pržite punjeno meso da se dobro zarumeni sa svih strana. Dodajte bijelo vino i temeljac, poklopite i ostavite da se kuha oko 10 minuta. Okrenite meso svakih dvije minute kako bi se svaka strana kuhala u tekućini.
  • Izvadite meso iz tave i prenesite na tanjur. Uklonite konac ili čačkalice i pokrijte folijom dok pripremate umak.
  • U tavu u kojoj se pržilo meso , dodajte vrhnje za kuhanje i na laganoj vatri kuhajte da se dobije kremasti umak. Ako vam nije ostalo dovoljno tekućine dodajte još temeljaca i vrhnja. 
  • Narežite file i prelijte umakom. Servirajte uz prilog po vašoj želji. Možete zamijeniti grožđice sa nekim drugim voćem kao što su  marelice, jabuke, datule...