Sastojci
- 200g sir izrezan na kockice (feta sir ili gauda sir)
- 50g ljubičasti luk, sitno narezan
- 1 režanj bijelog luka
- 50g grožđica
- 2 kašikice peršinovog lista
- crni biber za ukus
- 2 kom. svinjskih filea, oko 600 gr.za 2 kom.
- 1 kašika maslaca
- 100 ml bijelog vina
- 100 ml pilećeg temeljca
- 50 ml vrhnje za kuhanje
Priprema
- Pomiješajte sir, ljubičasti luk, bijeli luk, grožđice, persin i crn biber i ostavite na stranu.
- Očistite meso od žilica, operite i osušite papirnim ubrusom. Malo posolite i pobiberite. Zarežite file po dužini, da se može otvoriti za punjenje. Napunite file sa pripremljenim filom i dobro zavežite kuhinjskim koncem ili ako nemate konac sa čačkalicama.
- Zagrijte tavu za prženje, stavite maslac da se otopi i na umjerenoj temperaturi, pržite punjeno meso da se dobro zarumeni sa svih strana. Dodajte bijelo vino i temeljac, poklopite i ostavite da se kuha oko 10 minuta. Okrenite meso svakih dvije minute kako bi se svaka strana kuhala u tekućini.
- Izvadite meso iz tave i prenesite na tanjur. Uklonite konac ili čačkalice i pokrijte folijom dok pripremate umak.
- U tavu u kojoj se pržilo meso , dodajte vrhnje za kuhanje i na laganoj vatri kuhajte da se dobije kremasti umak. Ako vam nije ostalo dovoljno tekućine dodajte još temeljaca i vrhnja.
- Narežite file i prelijte umakom. Servirajte uz prilog po vašoj želji. Možete zamijeniti grožđice sa nekim drugim voćem kao što su marelice, jabuke, datule...