Social Icons

.

Svinjetina sa suhim šljivama




Sastojci
  • 4 svinjska odreska
  • 2 žlice ulja
  • sol, papar
  • šalica suhih šljiva
  • šalica cidera (ili bijelog vina)
  • 2 jušne žlice sojinog umaka
  • žlica Worcestershire umaka
  • glavica crvenog luka

Koraci pripreme
  • Odreske natrljajte morskom solju i mljevenim paprom. Zagrijte ulje na tavi pa na njemu pecite odreske 2 minute sa svake strane, na naglo. Maknite s vatre, ali čuvajte ih na toplom ili barem prekrijte aluminijskom folijom.
  • U istu tavu dodadajte sitno nasjeckani luk i pustite da se zacakli.
  • Tada podlijete jabučnim ciderom (ili vinom ako nemate cider pri ruci). Dodajte mu sojin umak i Worcestershire.
  • Na kraju dodajte i šljive koje ste usitnili na četvrtine. Pustite da umak krčka desetak minuta i reducira se na polovicu.
  • Tada mu dodajte natrag svinjske odreske i kuhajte još 6-10 minuta. Meso treba sasvim omekšati, a umak postati gust i ljepljiv.

Worcestershire umak  (Eng. Worcestershire sauce) je rijedak aromatizirani umak koji se upotrebljava za dodavanje arome umacima, namazima, kuhanim jelima, salatama i koktelima. Pripada industrijskim pripremljenim umacima, a sastoji se od octa, melase, šećera, soli, inćuna, tamarinda (vrsta tropskog voća), ljutike, češnjaka i začina.
Unatoc imenu, Worcester umak je u stvari Indijski recept, donesen u Veliku Britaniju od strane Lord Marcus Sandys-a, bivseg Guvernera Bengala. Jednog dana 1835 došao je kod dobrostojećeg kemičarskog emporijuma u vlasništvu John Lea i William Perrins-a u Broad Street, Worcester, i upitao ih da naprave smjesu po njegovom receptu. Ovi su to i napravili, ali je vatrena smjesa koja je proizašla iz te mješavine začina zamalo raznijela glave Gospode Lea i Perrins-a, te je bačva koju su pripremili za sebe završila u podrumu. Puno kasnije, negdje polovicom proljeća, nekako su pronašli tu istu bačvu i odlučili kušati smjesu još jednom prije nego je bace. Čudo svih čuda, smjesa je postala izvrstan umak! Recept je brzo otkupljen od Lorrd Sandys-a i godine 1838 najpoznatiji britanski komercijalni umak ugledao je svjetlo dana.

Izvor: Knjiga recepata