Social Icons

.

Pijani šaran sa slaninom

 pijani šaran


Sastojci
  • šaran od 1,5 do 2 kg
  • 100 g dimljene slanine
  • 4 češnja češnjaka
  • 1,5 kg krumpira
  • 2 dl vina
  • sol
  • malo ulja

Priprema
  • Očistite šarana pa ga posolite. Zarežite ga na više mjesta po površini i u utore ugurajte češnjak (bijeli luk). Krumpir ogulite, narežite na ploške i napola skuhajte. U pouljenu vatrostalnu posudu stavite ploške krumpira.
  • Na njega položite šarana i prekrijte ga slaninom narezanom na ploške. Stavite u pećnicu na 180 stupnjeva pa pecite 45 minuta. Otvorite pećnicu i prelijte šarana i krumpire bijelim vinom pa pecite još 45 minuta.
  • Savjet: Ako se kojim slučajem dočepate ovako velikog divljeg šarana pripremite ga s posebnom pažnjom. Odaberite domaći češnjak (bijeli luk), nabolji crveni krumpir koji možete naći, a slanina ni slučajno ne smije biti previše mesnata. Narežite je vrlo tanko. Količinu vina slobodno ‘podebljajte’, ovo je jedna od rijetkih prilika u životu kada mo­žete reći ‘što pijaniji to bolje’. .
  • Ako je divlji šaran u pitanju, vino kojim ga podlijevate također ne smije biti bezvezno. Podlijte ga dobrim bijelim vinom, barem onoliko dabrim da biste ga pristali piti uz ovaj obrok. Ovako pripremljeni šaran srušit će sve vaše predrasude od riječnoj ribi.